18 mar 2012

Per què cal fer Cooperació?

Article de presentació del número 7 de la revista Solidària, realitzada des de la Regidoria de Cooperació, Solidaritat i Pau de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

El món en què vivim i la terrible situació de crisi que els països del anomenat primer món estem patint alimenten, encara més, l’individualisme, la discriminació i la cerca desesperada de culpables. A "casa nostra" els més dèbils són assenyalats com els causants de tots els mals actuals de la nostra societat. D’aquesta manera, el color de la pell, la religió, el fet d’haver nascut a un altre país, es converteixen en raons suficients per apuntar contra alguns. Potser el que no pensem es que aquestes persones fa anys i dècades que pateixen la crisi als seus països. Potser no estem dirigint els nostres esforços a posar nom i cognoms als culpables reals de tot plegat; és més fàcil que el boc expiatori sigui dèbil.

Hauríem de començar a entendre que el fet d’haver nascut en un o altre indret no ens dona cap superioritat, que no podem anar pel món donant lliçons perquè les desigualtats no entenen de fronteres i les injustícies són com una taca d’oli que s’escampa per tot arreu. Som iguals i formem part d’un sol món, un món cada cop més interconnectat en què la solidaritat també s’hauria de poder globalitzar. Tot el contrari, sembla que és ara quan la solidaritat i la cooperació es posen en entredit. I si ben és cert que vivim moments complicats, temps d’escassetats, no podem acceptar les visions i solucions insolidàries que se’ns plantegen per resoldre els problemes a casa nostra i també els que trobem més enllà de les nostres fronteres.

Els que creiem en la cooperació seguirem defensant la seva existència i ho farem basant-nos en la defensa dels Drets Humans, fonamentant-nos en arguments morals, jurídics i analitzant la situació actual de la cooperació al desenvolupament. Però sobretot ho farem amb el convenciment que ens calen eines, com la cooperació que ens ajudin a combatre aquesta realitat plena de desequilibris entre el Sud i el Nord. Una eina que només podrà sobreviure a les retallades amb el convenciment dels ciutadans i ciutadanes que la defensin. Ja han passat vint anys de les primeres mobilitzacions pel 0,7€, quan milers de persones van sortir al carrer per reivindicar la destinació d’aquest percentatge per a cooperació dins els Pressupostos Generals de l’Estat i ho feien "per justícia, solidaritat i supervivència”. Una petició que va ser assumida pels ens locals que van ser els primers impulsors i finançadors de la cooperació al desenvolupament.

Ara és el moment de tornar a alçar les nostres veus en defensa de la cooperació, que és quelcom més que aportar diners. Hem de defensar la solidaritat i la cooperació com a valors i com a màximes que ens defineixin com a societat.

No hay comentarios: